2016. április 17., vasárnap

Közösségi oldalak a tanórán

Az elmúlt években a tanárok új kihívással állnak szemben: szinte minden diáknak van mobilja, sokuknak okos telefonja és ezt a tanórákon is előszeretettel nyomkodják. Számomra ez elsőre egy leküzdhetetlen akadálynak tűnt (sokszor még most is), de aztán egyre több helyről hallottam azt, hogy meg kell próbálni ezeket az eszközöket is "bevonni a tanításba". Biztos sokan vettünk már részt olyan mikrotanításon a képzésünk során, ahol a csoporttársunk arra kért minket, hogy egy-egy feladathoz használjuk a mobilunkat.
Szorosan kapcsolódnak a mobiltelefonhoz a közösségi odalak. Hiszen azért "lógnak" a diákok a mobiljukon, hogy nehogy lemaradjanak a legújabb értesítésekről, folyamatosan tudjanak levelezni a haverjaikkal és észrevegyék, ha új emailt kapnak. Ezeket az oldalakat is bevonhatjuk az oktatásba.
A legismertebb és legnépszerűbb ilyen a facebook. Itt létrehozhatunk minden osztályunknak egy csoportot, ahol az órával kapcsolatos anyagokat lehet feltölteni, kérdéseket feltenni vagy érdekességeket megosztani az adott témában. Sokszor a diákok maguktól is létrehoznak egy osztály csoportot, ebben nem feltétlenül látják szívesen a tanáraikat.
Ekkor több lehetőségünk is van: ha nagyon hasznosnak tartjuk, hogy legyen egy szakos osztálycsoport is, akkor létrehozhatunk külön egy olyat. (Veszélye, hogy nem nagyon fogják látogatni, mert annyira nem érdekli őket, hogy mit szeretne a matek tanár..)
Készíthetünk egy szakos csoportot az összes osztályunknak és akiket érdekel a tárgyunk, azok remélhetőleg látogatni fogják. (Persze így leginkább az érdekességek megosztása és a kérdések megbeszélése fog dominálni. Információkat nem tudok megosztani, mert nem látja mindenki.)
Harmadik lehetőség, hogy felkérünk egy diákot kapcsolattartónak. Ha valamit szeretnénk az osztálynak eljuttatni, akkor ennek a diáknak írjuk meg és ő majd kiteszi a csoportjukba.
Még egy dolgon érdemes elgondolkodni tanárként. Visszajelöljük-e a diákjainkat és ha igen, akkor mikor? Sokan ezt úgy oldják meg, hogy létrehoznak külön egy tanári profilt.
Szerintem ebben a kérdésben főleg nekünk, (leendő) fiatal tanároknak nehéz dönteni. Egyrészt mert viszonylag közel vagyunk korban a diákokhoz. (Ez szintén sok kérdést vet fel, de ezt nem fejtem itt ki.)
A másik pedig, hogy azok a tanárok, akik már mondjuk húsz éve a pályán vannak, a facebook indulásakor is már tanítottak. Tehát az összes bejegyzésüket és képüket már mint tanár tették fel. Mi viszont még diákok voltunk, amikor felkerültünk a facebookra. Legtöbbünknek végig követhetőek az iskolás éviei. Ez persze nem biztos, hogy baj, mindenki döntse el maga, hogy ebből mennyit szeretne a diákjai elé tárni.
Ami nekem új volt az előző órán, az a fakebook. Nagyon tetszett, szerintem bármilyen órára be lehet vinni. Matekból például híres matematikusok profilját lehetne létrejozni, így nézni végig a munkásságukat.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése